Trädgård

Trädgård

 

Körsbärsgården var en mytomspunnen plats som författare och konstnärer gärna besökte under Signe Enströms nästan femtioåriga odlargärning.

Anna Bergenström ger gården en lyrisk lovsång i sin klassiska Annas örtagård och skildrar hur citronfjärilen letar sig ned i lavendeln, bina surrar i den rosablommande isopen och ett par humlor besöker i den låga oreganon.

- Den mest välskötta, kunskapsgivande trädgård jag sett med intressanta doftande blommor och blader, med en oöverträffad fond av fri obruten horisont där himmel och hav stöter ihop, skrev Tyra Lundgren

 

Signe var drygt nittio när hon dog och då hade trädgården redan gått in i en törnrosasömn. Men hårt arbete med beskärning, klippning av övervuxna snår, grävning och ogräsrensning, har givit lön för mödan; försvunna växter har dykt upp på nytt. Trädgården är åter tillgänglig för allmänheten i sin ursprungliga form. Den är indelad i en kryddträdgård, en perennträdgård med bland annat växter för växtfärgning, ett rosarium med fyrtiotalet gammaldags rosor, och en grönsaks- och fruktträdgård.